E U R O V I S I O N

EUROVISION SONG CONTEST

17.05.2012.

BAKU: PETI DAN PROBA

Svoje druge probe evrovizijskih nastupa danas je imalo 13 učesnika prvog polufinala ovogodišnjeg takmičenja. Kao što smo već ranije pisali, ova serija proba traje 30 minuta. U pitanju su probe gde sve delegacije uštimavaju rasvetu, zvuk, ton, kamere ili jednostavno popravljaju sve ono što nije bilo u redu na prvoj probi.

Pregled dana

1. Crna Gora

Danas je svojih 30 minuta na sceni Kristalne dvorane prvi imao predstavnik Crne Gore, Rambo Amadeus. Za razliku od prve probe, ovoga puta Rambo je na sebi imao nešto što liči na kostim. Pozadina scene je donekle izmenjena. Koreografija je i dalje dosta haotična. Tri plesača pokušavaju izvesti nešto što se zove koreografija, ali ipak sve deluje dosta nepovezano, netačno i nezanimljivo.

Pogledajte drugu probu Crne Gore i reakcije >>

2. Island

Sledeći na sceni pojavili su se predstavnici Islanda, duet Greta i Jounsi. I ovaj put su nastupili kao da je u pitanju takmičarsko veče, a ne proba. Delovali su jako samouvereno, vokalno gotovo savršeno. Njihovoj pesmi dozu mističnosti daju crni kostimi, koji ovaj put imaju svi na sceni. Ovo je jedan odličan sklad između LED efekata, kostima, koreografije i same pesme.

Pogledajte drugu probu Islanda i reakcije >>

3. Grčka

Predstavnica Grčke Elefterija Elefteriju nastupila je ponovo sa četiri plesača i jednim pratećim vokalom. Nastup je i dalje dosta dinamičan sa vrlo šarenom pozadinom, što u stvari diktira i sami ritam ove pesme. Na sve strane se lako može namirisati neoriginalnost, a da li će joj dosta jak vetar u kosi pomoći da se domogne finala, videćemo 22. maja.

Pogledajte drugu probu Grčke i reakcije >>

4. Letonija

Anmari, predstavnica Letonije je sledeća. U pozadini vidimo dosta šarenih boja, ali i pesmica joj je takva. I ovaj put, kao i na prethodnoj probi, Anmari vokalno jako dobro zvuči, a budimo realni, ovu pesmu može svako pevati. Trebaće da se desi pravo čudo da Prelepa pesma dobije kartu za veliko finale.

Pogledajte drugu probu Letonije i reakcije >>

5. Albanija

Albanci sve karte ove godine bacaju na Roninu zahtevnu interpretaciju pesme Suus. Rona je sama na sceni. Nastup joj je i dalje dosta statičan, popraćen žarkom crvenom bojom u pozadini. Na konferenciji za novinare, uprilićenoj nakon probe, Rona je otkrila da će ovu frizuru imati i na nastupu u polufinalu, a da će haljinu predstaviti na sledećoj probi.

Pogledajte drugu probu Albanije i reakcije >>

6. Rumunija

Sledeće na sceni gledali smo predstavnike Rumunije, grupu „Mandinga”. Uz dosta plesa, šarenila, osmeha, i uz zanimljivu, a donekle i jako jednostavnu koreografiju, Rumuni su blistali na sceni. Ovoga puta svirači-plesači bili su odeveni u bele kostime, dok je pevačica bila u kostimu koji svojim izgledom i bojama podseća na Snežanin („Snežana i sedam patuljaka”). Na kraju se stiče utisak da su predstavici Rumunije imali jako uspešnu probu.

Pogledajte drugu probu Rumunije i reakcije >>

7. Švajcarska

Nakon nekoliko sladunjavih pesama koje upućuju da će biti letnji hitovi, u Kristalnoj dvorani mogao se čuti nešto što liči na pravi rok. Nastup braće iz Švajcarske gotovo da se nije nikako razlikovao od onog predstavljenog na prethodnoj probi. „Sinplus” zvuči vokalno jako dobro i sigurno, a celokupni nastup je odmeren i prilagođen pesmi.

Pogledajte drugu probu Švajcarske i reakcije >>

8. Belgija

Predstavnica Belgije, Iris, potrudila se da i na drugoj probi njen nastup bude neupečatljiv. Vokalno je i ovaj put zvučala dosta primereno, dok joj je nastup i dalje jako statičan. Pozadina je obojena ljubičastom bojom po kojoj sve vreme lepršaju rozi balončići. Bele pantalone zamenila je belom haljinom, dok je rozi cvet ostao u kosi mlade Belgijanke.

Pogledajte drugu probu Belgije i reakcije >>

9. Finska

Predstavnica Finske, Pernila, nije bila zadovoljna pozadinom koja se prikazivala na LED ekranima sa prethodne probe, pa je to ovaj put promenila. Ponovo se pojavila u istoj garderobi, pa možemo pretpostaviti da ćemo je takvu gledati i 22. maja. Što se tiče same interpretacije, i ovaj put je delovala jako samouvereno, dok je poseban pečat njenom nastupu ostavio violončelista koji je s njom zajedno na sceni.

Pogledajte drugu probu Finske i reakcije >>

10. Izrael

Kazaljke i satovi u Kristalnoj dvorani za Izrael danas su se vrtili unazad. Grupa „Izabo” opet je zvučala jako dobro, a nastup je i dalje ostao jako upečatljiv. Pesma Time je primer kako od jedne sasvim jednostavne, smešne i zabavne pesmice možete napraviti uspešan nastup i dobiti dosta šanse da se plasirate u finale.

Pogledajte drugu probu Izraela i reakcije >>

11. San Marino

Nakon predstavnika iz Izraela, svojih 30-tak minuta na sceni dobila je predstavnica San Marina, Valentina Moneta. Sanmarinežanka ni danas javnosti nije pokazala ništa novo. Sladunjava pesmica uz sladunjavu interpretaciju, okosnica je današnjeg nastupa predstavnice San Marina.

Pogledajte drugu probu San Marina i reakcije >>

12. Kipar

Predstavnica Kipra je bila sledeća na sceni. Njena pesma je nešto što se nekom može svideti a nekome ne. Ivi zajedno sa devojkama na sceni ovoga puta je obučena u bele, bež kostime, pretpostaviti je da će se u istim pojaviti i u prvom polufinalu ovogodišnjeg takmičenja za Pesmu Evrovizije.

Pogledajte drugu probu Kipra i reakcije >>

13. Danska

Probe je danas zatvorila predstavnica Danske. Njen nastup se danas nije ni po čemu razlikovao od onog sa prethodne probe. Soluna je i danas delovala dosta sigurno u svoju interpretaciju. Odmerenost je glavni adut Danaca na ovogodišnjem takmičenju.

Pogledajte drugu probu Danske i reakcije >>

E U R O V I S I O N

VIJESTI

VAŠ STAV

______________________________

MAYA SAR (Bosna i Hercegovina 2012.)
______________________________

Maya Sar je songwriter, kompozitor i izvođač, koja kao autor i studijski muzičar sarađuje sa najpoznatijim imenima iz svijeta muzike u regionu.

Dugi niz godina bila je članica pratećeg benda Dine Merlina, s kojim je 2011. godine na Eurosongu u Dusseldorfu predstavljala Bosnu i Hercegovinu.
Inicijator je regionalne humanitarne akcije za borbu protiv raka grlića materice “Moj je život moja pjesma” i autor istoimene pjesme. Za tu akciju, od Internacionalne Lige Humanista (dr. Elisabeth Rehn) dobila je priznanje – “Zlatnu plaketu za veliko ljudsko srce”. S prvim kantautorskim singlom “Nespretno” postigla je zapazen uspjeh i stekla naklonost velikog dijela publike.

U svom porodicnom studiju “Long Play”, sa suprugom i producentom Mahirom Sarihodžicem, pored autorskog rada za druge izvođace, završava i snimanje svog prvog albuma.

Maya Sar je ovogodišnja predstavnica Bosne i Hercegovine ne Eurosongu u Bakuu.__________________________

ŠVEDSKA 2012: Loreen - "Euphoria"

ZANIMLJIVOSTI:
- Takmičenje “Pjesma Evrovizije”, prvi put održano 1956. godine u Luganu, preraslo je od prvobitne manifestacije sedam zemalja u televizijskih spektakl koji okuplja desetine miliona gledalaca, a samim tim sve više ga odlikuju najrazličitiji scenski elementi koji često privlače pažnju auditorijuma više od same muzike.

“Pjesma Evrovizije” prvi put je održana 1956. godine na prijedlog Marsela Besona, u organizaciji Evropske radiodifuzne unije,(EBU) osnovane nekoliko godina ranije prevashodno radi organiziranja TV prijenosa medjunarodno značajnih dogadjaja, kao sto su Novogodišnji koncert u Beču, takmičenje Četiri skakaonice i medjunarodne nogometne utakmice.

PRVI EUROSONG
Na prvom “Eurosongu” u Švicarskoj učestvovalo je svega šest država (Francuska, Njemačka, Italija, Holandija, Luksemburg i Belgija), a pobijedila je predstavnica zemlje - domaĆina Lis Asija s pjesmom “Refrain”.

Sljedeće godine “Pjesmi Evrovizije” priključile su se Velika Britanija, Danska i Austrija, a pobijedila je Holandija s pjesmom “Net Als Toen” Korija Brokena.

Francuska je pobedila prvi put na trećoj “Evroviziji”, kada ju je predstavljao Andre Kalo pesmom “Dors mon amour”, a poslije pobjede holandskog predstavnika Tedija Soltena 1959. godine s pjesmom “Een beetje”, ponovNo je trijumfovala 1960. s pjesmom Zaklin Boaje “Tom Pilibi”.

JUGOSLAVIJA NA EUROSONGU:
Bivša Jugoslavija prvi put je učestvovala 1961. godine, kada je Ljiljana Petrović izvela kompoziciju ”Neke davne zvezde” autora Jozzeta Priveska i zauzela 8. mesto, dok je pobjednik bio predstavnik Luksemburga - Zan-Klod Paskal s pjesmom “Nous les amoureux”.

Vec 1962. Lola Novakovic je zauzela 4. mjesto s pjesmom “Ne pali svetlo u sumrak”, a pobijedila je ponovno, treći put, Francuska - s pjesmom “Un premier amour” Isabel Obre.

Za bišu Jugoslaviju posebno je uspješna bila 1989. godina, kada je pobijedila grupa “Riva” iz Zadra s pjesmom “Rock Me”, a posljednje zajedničko predstavljanje jugoslovenskih država bilo je 9. maja 1992. u Malmeu, kada je nastupila estradna zvijezda Ekstra Nena s pjesmom “Ljubim te pjesmama” i zauzela 13. mjesto.

ČETIRI POBJEDNIKA
Zanimljivo je da su 1969. godine bila četiri pobjednika - Španija, Francuska, Velika Britanija i Holandija, koja je i bila domaćin naredne godine.

Srbija je prvi debitant u historiji Evrovizije koja je pobijedila, jer iako su njeni predstavnici učestvovali u okviru bivše Jugoslavije i potom državne zajednice sa Crnom Gorom, 2007. nastupila je prvi put kao samostalna država.

Aleksander Rybak rekorder je po broju poena koje je dobio - 387.

STATSTIKA EVROVIZIJE
Irska je najćesce pobedjivala - čak sedam puta.
Ona je imala čak tri uzastopne pobjede - 1994. (“Rock 'N Roll Kids”, u izvodjenju Paul Harrington & Charlie McGettigan, 1993. “In Your Eyes” - Niamh Kavanagh, 1992. “Why Me?” - Linda Martin).

Francuska i Velika Britanija, koje posljednjih godina ne prolaze baš najbolje, pobjedjivale su po pet puta, kao i Luksemburg, a Švedska i Holandija 4 puta.

Statistički podaci “Pjesme Evrovizije” ukazuju da je Norveška rekorder po broju osvojenih posljednjih mjesta - čak deset puta, ali je i tri puta pobijedila (1985, 1995. i 2010).

Najpoznatiji pobjednici Eurosonga je grupa ABBA, koja se proslavila 1974. godine pjesmom "Waterloo", a pjesma “Volare", koju je pjevao Domeniko Modunjo doživjela je najveći broj obrada u izvodjenju Frenka Sinatre, Klifa Ricarda, Dejvida Bouvija…

Na Euroviziji učestvovalo je preko 1000 kompozicija.
Godine 2006, Irac Brajan Kenedi otpjevao je hiljaditu pjesmu na Eurosongu.
2003., Kipar je izveo 900-tu, a 1999. Lidijina pjesma "No quiero escuchar" bila je 800-ta.......

Najćešće na posljednjem mjestu bila je Norveška - čak 10 puta, Finska 9, a Belgija 8, Austrija 7, a Njemacka i Švicarska po 5 puta.č
Norveška i Švicarska bile su najćešće - po 4 puta bez poena, a bez ijednog glasa bila je i Jugoslavija 1964. godine.

Velika Britanija najćešće je bila na drugom mjestu - čak 15 puta, a na trećem Francuska - 7 puta.

Zanimljivo je i da su žene pobijedile cak 34 puta, a muškarci samo osam, dok su 15 puta pobjednici bile grupe ili dueti, počevši od Abbe
1974. u Brajtonu.

Najviše pobjeda - 6 puta (1960, 1970, 1977, 1982, 1983, 1989) imale su pjesme koje su po redoslijedu nastupa bile posljednje.
Pjesme koje su po redoslijedu izvodjenja bile prve pobijedile su 3 puta (1975, 1976, 1984).

Nikada nisu pobijedile pjesme koje su po redoslijedu izvodjenja bile na mjestima br. 2, 7, 16, 21, 23, 25. i 26.

Najviše posjetilaca bilo je 2001. godine u Kopenhagenu - 38.000.
_____________________


SVI POBJEDNICI EVROVIZIJE:

2011. "Running and Scared" - Elli & Nikki(Azerbejdžan)
2010. "Satelitte" - Lena (Njemačka)
2009. "Fairytale" - Alexander Rybak (Norveška)
2008. "Believe" - Dima Bilan (Rusija)
2007. 'Molitva' - Marija Šerifovich (Srbija)
2006. 'Hard Rock Hallelujah' - Lordi (Finska)
2005. 'My Number One' - Elena Paparizu (Grčka)
2004. 'Wild dance' - Ruslana Lyzhicko (Ukrajina)
2003. 'Everyway that I can' - Sertab Erener (Turska)
2002. 'I Wanna' - Marie N / Marija Naumova (Letonija)
2001. 'Everybody' - Tanel Padar, Dave Benton & 2XL (Estonija)
2000. 'Fly on the Wings of Love' - Olsen Brothers (Danska)
1999. 'Take me to your heaven' - Sharlotte Nilsson (Švedska)
1998. 'Diva' - Dana International (Izrael)
1997. 'Love shine a light' - Katrina and the Waves (Velika Britanija)
1996. 'The Voice' - Eimear Quinn (Irska)
1995. 'Nocturne' - Secret Garden (Norveška)
1994. 'Rock 'N Roll Kids' - Paul Harrington & Charlie McGettigan (Irska)
1993. 'In Your Eyes' - Niamh Kavanagh (Irska)
1992. 'Why Me?' - Linda Martin (Irska)
1991. 'Fangad Av En Stormvind' - Carola (Švedska)
1990. 'Insieme:1992' - Toto Cutugno (Italija)
1989. 'Rock Me' - Riva (Jugoslavija)
1988. 'Ne Partez Pas Sans Moi' - Celine Dion (Švicarska)
1987. 'Hold Me Now' - Johnny Logan (Irska)
1986. 'J'Aime La Vie' - Sandra Kim (Belgija)
1985. 'La Det Swinge' - Bobbysocks (Norveška)
1984. 'Diggi Loo-Diggi Ley' - Herreys (Švedska)
1983. 'Si La Vie Est Cadeau' - Corinne Hermes (Luksemburg)
1982. 'Ein Bisschen Frieden' - Nicole (Njemačka)
1981. 'Making Your Mind Up' - Bucks Fizz (Velika Britanija)
1980. 'What's Another Year' - Johnny Logan (Irska)
1979. 'Hallelujah'- Milk & Honey( Izrael)
1978. 'A Ba Ni Bi' - Yizhar Cohen & Alphabeta (Izrael)
1977. 'L'Oiseau Et L'Enfant' - Marie Myriam (Francuska)
1976. 'Save Your Kisses For Me' - Brotherhood of Man (Velika Britanija)
1975. 'Ding Dinge Dong' - Teach-in (Holandija)
1974. 'Waterloo' - ABBA (Švedska)
1973. 'Tu Te Reconnaitras' - Anne-Marie David (Luksemburg)
1972. 'Apres Toi' - Vicky Leandros (Luksemburg)
1971. 'Un Banc, Un Arbre, Une Rue' - Severine (Monako)
1970. 'All Kinds Of Everything' - Dana (Irska)
1969. 'Vivo Cantando' - Salome (Spanija)
'Boom Bang-A-Bang' - Lulu (Velika Britanija)
'De Troubadour' - Lennie Kuhr (Holandija)
'Un Jour, Un Enfant' - Frida Bochara (Francuska)
1968. 'La La La' - Mashiel (Spanija)
1967. 'Puppet On A String' - Sandie Shaw (Velika Britanija)
1966. 'Merci Sherie' - Udo Jurgens (Austrija)
1965. 'Poupee De Cire, Poupee De Son' - France Gall (Luksemburg)
1964. 'No Ho L'Eta' - Gigliola Cinljuetti (Italija)
1963. 'Dansevise' - Grethe & Jorgen Ingmann (Danska)
1962. 'Un Premier Amour' - Isabelle Aubret (Francuska)
1961. 'Nous Les Amoureux' - Jean-Claude Pascal (Luksemburg)
1960. 'Tom Pillibi' - Jacqueline Boyer (Francuska)
1959. 'Een Beetje' - Teddy Scholten (Holandija)
1958. 'Dors Mon Amour' - Andre Claveau (Francuska)
1957. 'Net Als Toen' - Corry Brokken (Holandija)
1956. 'Refrain' - Lys Ashia (Švicarska)


_________________________
_________________________

PRVO UČEŠĆE BOSNE I HERCEGOVINE NA TAKMIČENJU ZA PJESMU EUROVIZIJE

U novembru 1992, RTVBiH (bivša RTV Sarajevo) postaje članica EBU-a. 27. februara 1993 godine, na temperaturi od –17 stepeni C, održava se prvi BH izbor za ESC. Voditeljica je bila Ismeta Dervoz, a od 43 pristigla rada, u finalu je izvedeno 11 pjesama, medju kojima je bilo poznatih imena, kao što su Davorin Popović, Dražen Žerić, Alma Čardžić, braća Edo i Adi Mulahalilović.
Pobjednik je bio Muhamed Fazlagić Fazla sa pjesmom "Sva bol svijeta", za koju je muziku napisao Dino Dervišhalidović, a tekst Fahrudin Pecikoza.
Fazla je prvo morao proći predtakmičenje u Ljubljani, gdje su 3 zemlje od ukupno 7 osvojile pravo učešća u finalu u Millstreetu.
Fazla je 3. aprila u Ljubljani osvojio 2. mjesto, a na Eurosongu u Irskoj 15. maja osvaja 16. mjesto od ukupno 25 zemalja. Maksimalan broj bodova dobija od Turske (12).
Orkestrom dirigira legendarni Noel Kelehan, jer dirigent iz Sarajeva, Sinan Alimanović, nije uspio doći do Irske.

_______________________________________
_______________________________________

MOJI FAVORITI

BROJAČ POSJETA
219545

Powered by Blogger.ba