beats by dre cheap

57 GODINA OD PRVE EVROVIZIJE

Ovih dana navršilo se punih 57 godina od prvog Eurosonga. Zahvaljujući ovom velikom jubileju, ovaj post će upotpunosti biti posvećen prvoj Euroviziji održanoj davne 1956. godine u Teatro Kursaalu u Luganu, Švicarska.


Europska radiodifuzna unija (EBU) osmislila je Eurosong na prijedlog  Marcel Bezençon, po uzoru na izuzetno uspješni pilot-projekt, danas čuveni Festival u San Remu.  Bezençon kada je januara 1955 predstavio svoj projekat nazvao ga je jednostavno "European song contest".  

 

Ime Eurovizija prvi put je pomenuo britanski novinar George Campey.

Na prvom natjecanju, održanom u švicarskom Luganu 24. maja 1956., sudjelovalo  je sedam zemalja: Francuska, Njemačka, Italija, Holandija, Luksemburg, Belgija i domaćin Švicarska. Slijedeće godine, priključile su se i Velika Britanija, Danska i Austrija, koje su, zanimljivo,  sa prvog festivala diskvalificirane zbog zakašnjelih prijava.

Prva pobjeda na Eurosongu pripala je domaćinu Švicarskoj. Pjesmu "Refain" u Luganu je pjevala Lys Assia. Na taj način ušla je u historiju kao prva pobjednica Eurovizije. Njeno pravo ime je Rosa Mina Schärer.

 

SRETAN ROĐENDAN EUROVIZIJO!

ŽIVJELA EUROVIZIJA!!!

E U R O V I S I O N
http://esc4ever.blogger.ba
25/05/2012 09:54